Firma

Herbata czarna – dlaczego tak bardzo ją lubimy?

Czy jesteśmy w stanie wskazać najpopularniejszą herbatę w Polsce? Jeśli przyjrzeć się sklepowym półkom i tym, co można na nich znaleźć – a mowa tutaj zarówno o zwykłych sklepach, jak i profesjonalnych herbaciarniach, to owszem, jest to możliwe. Najpopularniejszą herbatą w Polsce jest herbata czarna. Zainteresowanie herbatą zieloną czy innymi gatunkami systematycznie rośnie, jednak herbata czarna jest tym, co zna i pije większość z nas. Jaki jest tego powód?

Jak powstaje herbata czarna? 

Do jej otrzymania wykorzystywane są 4 procesy: 

  • więdnięcie, 
  • skręcanie, 
  • fermentacja,
  • suszenie. 

Istnieją teorie, że herbata czarna powstała przypadkiem. Podczas przygotowywania do suszenia zielonej herbaty, ta nie została odpowiednio zabezpieczona i przemokła. Zaczęła się fermentacja, a w efekcie – powstała herbata czarna! Dzisiaj również stosuje się proces fermentacji świeżych liści herbaty, a powstająca w tym procesie herbata czarna dmg-herbaty.pl dzielona jest na 4 podstawowe kategorie. 

Gatunki czarnych herbat – czym się różnią? 

Souchong to najlepsza gatunkowo herbata czarna, która charakteryzuje się bardzo dużymi liśćmi. Najczęściej zbierane są z dolnej części krzewu herbacianego. W przypadku herbat Pekoe do zbioru włącza się mniejsze liście, z górnych części krzewu. Zaś herbata czarna Broken Pekoe składa się z liści połamanych podczas produkcji czarnej herbaty. Najmniej szlachetny napar uzyskuje się z pyłu herbacianego, który często kończy w herbatach w torebkach.

Wśród czarnych herbat wyróżnić można wiele gatunków, od subtelnej i delikatnej herbaty z gatunków darjeeling, często podawanej podczas śniadania, przez klasyczną herbatę cejlońską aż po intensywne i aromatyczne herbaty assam. 

Czarna herbata – czemu to właśnie ją pokochali Polacy

Najważniejszą przyczyną takiego stanu rzeczy są działania marketingowe. W XVIII wieku herbata czarna została spopularyzowana przez handel i związany z nim marketing prowadzony przez kraje posiadające kolonie w krajach azjatyckich. Duży wpływ na popularność czarnej herbaty miało wydarzenie historyczne zwane „bostońskim piciem herbaty”, które poza zapoczątkowaniem uniezależnienia się osad amerykańskich od europejskich kolonii, spopularyzowało ten właśnie napój.