Nie lubisz gotować? Oto 5 porad, które pomogą Ci przetrwać w kuchni

Nie każdy musi mieć wyjątkowe zdolności kulinarne, które zachwycają swoją formą innych domowników. Jeśli więc nie jesteśmy mistrzami gotowania i w zasadzie unikamy tego obowiązku jak ognia – nie jesteśmy wcale na przegranej pozycji. Dzięki kilku prostym radom przekonasz się, że gotowanie w kuchni może być całkiem interesującą, a co najważniejsze, prostą czynnością. W jaki sposób przetrwać w kuchni, jeśli nasze zdolności kulinarne są bliskie zeru? Oto 5 porad.

1. Twórz dania trzyskładnikowe

Bardzo często problemem w sprawnym gotowaniu jest to, że wymaga ono podejmowania wielu różnych czynności jednocześnie. To prawdziwe utrapienie dla osób, które nie posiadają podzielnej uwagi. Jeśli więc deprymuje nas jednoczesne krojenie warzyw, mieszanie wywaru i doprawianie mięsa – skorzystajmy z prostych przepisów, np. zainspirowanych kuchnią włoską. To wspomniani Włosi są mistrzami upraszczania potraw i wydobywania z absolutnego minimum pełni smaku. Przykład? Kilkuskładnikowe makarony, których uzupełnieniem jest tylko sos i czosnek. Warto spróbować np. wykonania prostego dania spaghetti aglio olio, czyli makaronu spaghetti z pietruszką i czosnkiem. Bardzo łatwy przepis, którego nie da się zepsuć – a dzięki któremu zaimponujemy bliskiej osobie.

2. Zorganizuj sobie przestrzeń

Chaos, który wkrada się do przestrzeni kuchennej, potrafi znacząco zmniejszyć komfort gotowania. Jeśli mamy niepoukładane rzeczy, które bez przerwy mieszają się ze sobą, a poszczególne składniki giną w gąszczu innych – to oznacza, że musimy popracować nad organizacją gotowania. Nieporządek w kuchni potrafi skutecznie wytrącić z równowagi i sprawić, że stracimy ochotę na dalszą zabawę w gotowanie. Jeśli więc chcemy przetrwać w środowisku kuchennym, to zadbajmy o odpowiednią organizację pracy – warto poukładać i posegregować wszystkie poszczególne produkty wcześniej.

3. Używaj miernika czasu

Zdarza się, że przegotowujesz makaron albo pieczone mięsa są surowe w środku? Może to oznaczać, że dobierasz niewłaściwy czas przygotowywania potraw i np. korzystasz ze zbyt mocnego płomienia. Nie bez przyczyny mistrzowie kulinariów polecają, aby wszelkiego rodzaju warzywa czy makarony gotować na małym ogniu przez określony czas. Jeśli ustawimy stoper, który będzie nam mierzyć czas gotowania – znacząco ułatwimy sobie pracę i nie doprowadzimy do sytuacji, w której np. ziemniaki będą niedogotowane czy makaron zyska rozwodnioną konsystencję.

4. Nie bój się korzystać z porad internetowych

Internet jest prawdziwą skarbnicą przepisów, także tych niesamowicie prostych i nieoczywistych. Jeśli nie umiemy i nie lubimy gotować, a jednak musimy to zrobić – sprawdźmy najciekawsze przepisy, które są polecane w sieci. Szybko okaże się, że znajdziemy swoją niszę i stworzymy prawdziwe arcydzieło kuchenne!

5. Zawsze można iść na skróty: diety pudełkowe Wrocław

Z niewolnika nie ma pracownika, dlatego jeśli kompletnie nie lubimy gotować, to wcale nie musimy tego robić. Znakomitą alternatywą dla mordęgi w kuchni są diety pudełkowe. Wrocław jest miastem, w którym tego typu usługi są bardzo popularne. Kurier dostarcza posiłki pod nasze drzwi, a kucharze dbają, aby dania były skomponowane zgodnie z naszymi oczekiwaniami.